· Camilla Pesonen · verotus  · 3 min read

Verokortti ja Ennakonpidätys

Miksi verokortti on tärkeä ja miten sitä käytetään? Tässä artikkelissa käsitellään verokortin olennaiset tiedot ja ennakonpidätys.

Miksi verokortti on tärkeä ja miten sitä käytetään? Tässä artikkelissa käsitellään verokortin olennaiset tiedot ja ennakonpidätys.

Sisällysluettelo

  1. Verokortti – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
  2. Mikä on verokortti ja miten verotus toimii?
  3. Tärkeä huomautus
  4. Yksi verokortti – muista seurata tulojasi
  5. Mikä on Tulorekisteri?
  6. Miten verokortilla työskentely eroaa kevytyrittäjyydestä?

Verokortti – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Mihin verokorttia tarvitaan ja miten sitä käytetään? Tässä artikkelissa käymme läpi verokortin perusteet ja verotuksen sekä ennakopidätyksen toimintaperiaatteet Suomessa.

Mikä on verokortti ja miten verotus toimii?

Verokortti ohjeistaa työnantajaa siitä, kuinka paljon palkasta tulee pidättää ennakonpidätyksiä ja tilittää Verohallinnolle. Suomessa verotus on järjestetty niin, että työntekijä näkee vain osan palkan sivukuluista palkkakuitissaan. Suurin näistä kuluista on ennakonpidätys, mutta palkkaan liittyy myös muita kuluja, kuten työeläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu, tapaturmavakuutusmaksu, sosiaaliturvamaksu ja ryhmähenkivakuutusmaksu.

Ennakonpidätys on vero, jonka työnantaja vähentää työntekijän bruttopalkasta ja tilittää Verohallinnolle. Ennakkoperinnän tarkoituksena on varmistaa, että verot maksetaan jo tulon ansaitsemisen hetkellä.

Ennakonpidätysprosentti määräytyy tulojesi mukaan, sillä Suomessa käytössä on progressiivinen verotus: mitä enemmän ansaitset, sitä korkeampi veroprosenttisi on.

Tärkeä huomautus

Jos työntekijä ei toimita verokorttiaan työnantajalle eikä työnantaja ole pyytänyt ennakonpidätystietoja sähköisesti Verohallinnosta, työnantajan täytyy pidättää 60 % veroa työntekijän palkasta. Muista siis toimittaa verokortti palkanmaksajille ajoissa! Verohallinto lähettää kaikille yli 15-vuotiaille ehdotuksen ennakonpidätysprosentista. Jos tuloihin on odotettavissa muutoksia, kannattaa ilmoittaa ne OmaVero-palvelussa ja tilata muutosverokortti.

Yksi verokortti – seuraa tulojasi

Verotuksen lähtökohtana on se, että osaat arvioida vuositulosi etukäteen ja tiedät, kuinka paljon rahaa tienaat koko vuoden aikana. Erilaisten työsuhteiden ja tienaamisen muotojen yleistyessä arvioiminen voi olla vaikeaa. Jos arvioit tulosi väärin ja tienaat enemmän rahaa kuin olet ilmoittanut, perii verottaja puuttuvat verot sinulta myöhemmin.

Puuttuvia veromaksuja kutsutaan kansankielisesti mätkyiksi. Jos veroprosenttisi on tänä vuonna liian pieni, joudut maksamaan puuttuvat verot vuoden 2024 lopussa. Jos taas olet arvioinut tulosi yläkanttiin ja tämän vuoksi maksanut liikaa veroja, saat samalla tavalla seuraavan vuoden loppupuolella veronpalautuksia.

Erilaisia työsuhteita varten oli aiemmin erilaisia verokortteja kuten sivutuloverokortti ja freelancer-verokortti, mutta vuoden 2019 alusta lähtien on ollut käytössä yksi verokortti ja yksi tuloraja koko vuodelle. Sama verokortti tai sen kopio kelpaa kaikille työnantajillesi ja palkanmaksajillesi. Sivutuloverokorttia ei siis enää ole lainkaan. Uudet verokortit tulevat voimaan 1. helmikuuta 2023, ellet hae tai ole jo hakenut itsellesi muutosverokorttia.

Tulojen muuttuessa voit myös tilata verottajalta muutosverokortin, jonka avulla voit tarvittaessa pienentää tai suurentaa veroprosenttiasi. Muutosverokortista lisää alempana. Jos tulorajaa ei tarvitse muuttaa, mutta haluat nostaa veroprosenttiasi, voit vain vapaamuotoisesti ilmoittaa tästä palkanmaksajallesi.

Linkki vero.fi palvelun ohjeisiin verokortin tilausta varten

Mikä on Tulorekisteri?

Tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki maksetut palkat ja mahdolliset korvaukset kuten km-korvaukset ja päivärahat. Työnantajan tai palkanmaksajan pitää ilmoittaa kaikki maksetut palkat tulorekisteriin viiden päivän kuluessa. Myös bisse.fi ilmoittaa palkkasi tulorekisteriin. Tulorekisterin tietoja käyttävät Verohallinto, Kela, Työttömyysvakuutusrahasto sekä työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus.

Tulorekisterin voimaan tulemisen myötä on kaikkia ansaittuja tuloja helppo seurata yhdestä paikasta lähes reaaliaikaisesti. Tulevaisuudessa myös maksetut eläkkeet ja tuet voi tarkistaa suoraan tulorekisteristä. Tulorekisteriin voit kirjautua esimerkiksi omilla pankkitunnuksillasi.

Linkki tulorekisteriin

Miten verokortilla työskentely eroaa kevytyrittäjyydestä?

Verokortilla työskentelyn ja laskutuspalvelun ero on siinä, että laskutuspalvelu hoitaa kaiken palkanmaksuun liittyvän byrokratian sekä sinun että toimeksiantajasi puolesta. Kun työskentelet verokortilla, tarkoittaa se sitä, että toimeksiantajasi joutuu hoitamaan kaikki palkanmaksuun liittyvät velvoitteet. Monet toimeksiantajat pitävät tätä kankeana varsinkin projektiluontoisissa tai lyhytaikaisissa työtehtävissä, sillä keikkatyöläisen töihin ottaminen tuottaa toimeksiantajalle paljon ylimääräistä paperityötä.

Kun toimit laskutuspalvelun, kuten bisse.fi:n kautta, me hoidamme kaiken byrokratian puolestasi. Näin asiakasyrityksesi tehtäväksi jää ainostaan laskun maksaminen. Toimintamallimme tekee palveluidesi ostamisesta helppoa.

Назад к статьям
Kotitalousvähennys 2024, Näin Säästät Verotuksessa

Kotitalousvähennys 2024, Näin Säästät Verotuksessa

Kotitalousvähennys on merkittävä verovähennys, jonka avulla voit säästää merkittävästi ostaessasi palveluita kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Tässä artikkelissa käymme läpi kotitalousvähennyksen edellytykset ja hakemisen sekä yrittäjien hyödyt.

Toiminimen verotus

Toiminimen verotus

Tässä artikkelissa käsitellään toiminimen verotusta ennakkoverosta veroilmoituksen tekemiseen

Toiminimen verovähennykset

Toiminimen verovähennykset

Tässä artikkelissa käsitellään toiminimen verovähennyksiä. Yrittäjän kannattaa hyödyntää kaikki mahdolliset vähennyskelpoiset kustannukset.

Kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjän verovähennykset

Tutustu arvonlisäveron perusteisiin, mikä on ALV, milloin sitä täytyy maksaa, ja mitkä ovat vuoden 2024 ALV-kannat. Käytännön esimerkit ja selkeät ohjeet auttavat ymmärtämään arvonlisäverotuksen käytäntöjä.