· Camilla Pesonen · yrittäjyys  · 3 min read

Kevytyrittäjyyden ja Toiminimen Erot – Kumpi Sopii Sinulle?

Kevytyrittäjyys tarjoaa joustavuutta ja vähäisiä kiinteitä kuluja, kun taas toiminimi vaatii enemmän sitoutumista taloushallintoon. Lue tästä artikkelista, kumpi vaihtoehto sopii sinulle parhaiten.

Kevytyrittäjyys tarjoaa joustavuutta ja vähäisiä kiinteitä kuluja, kun taas toiminimi vaatii enemmän sitoutumista taloushallintoon. Lue tästä artikkelista, kumpi vaihtoehto sopii sinulle parhaiten.

Sisällysluettelo

  1. Kevytyrittäjyyden ja toiminimen erot
  2. Kevytyrittäjä
    1. Kevytyrittäjän työn ja tauon joustavuus
    2. Kevytyrittäjän verotus ja vakuutukset
    3. Kevytyrittäjän arvonlisäverovelvollisuus
  3. Toiminimi
    1. Toiminimiyrittäjän arvonlisäverovelvollisuus
    2. Toiminimiyrittäjän kirjanpito
    3. Toiminimen hyödyt ja vastuut

Kevytyrittäjyyden ja toiminimen erot

Kevytyrittäjyys on joustava tapa tehdä työkeikkoja yrittäjämäisesti ilman kuukausittaisia kiinteitä taloushallinnon kuluja, joita toiminimiyrittäjälle tulisi. Toiminimi sen sijaan vaatii enemmän sitoutumista, sillä kirjanpidosta ja kuukausimaksuista on huolehdittava niin kauan kuin yritystoimintaa harjoitetaan.

Kevytyrittäjä

Kevytyrittäjäksi kutsutaan henkilöitä, jotka hoitavat työn laskutuspalvelun kautta. Esimerkiksi Laskutuspalvelu bisse.fi tarjoaa mahdollisuuden toimia kevytyrittäjänä ilman oman yrityksen perustamista.

Kevytyrittäjällä ei ole taloushallinnosta kiinteitä kustannuksia, koska laskutuspalvelun palvelumaksu peritään vasta silloin, kun saat palkkion työstäsi. Palvelumaksuun sisältyvät laskutusohjelma, taloushallinto, veroilmoitukset ja muiden viranomaisvelvoitteiden hoitaminen. Toimiessasi kevytyrittäjänä sinulta jää kokonaan kirjanpito pois. Voit ryhtyä kevytyrittäjäksi rekisteröitymällä bisse.fi palveluun ilman ylimääräisiä perustamisilmoituksia, eikä palvelusta tarvitse maksaa aloitusmaksuja.

Kevytyrittäjän työn ja tauon joustavuus

Toimiessasi kevytyrittäjänä sinulla voi olla yksi tai useampi toimeksiantaja (tai työntilaaja) ja voit päättää itse kuinka paljon haluat tehdä työtä. Kevytyrittäjyyden voi myös jättää tauolle ilman ylimääräisiä kuluja eikä siitä tarvitse erikseen ilmoittaa verottajalle. Ollessasi pääosin työtön voit kevytyrittäjänä saada soviteltua työttömyysetuutta kun työmäärä on pientä.

Kevytyrittäjän verotus ja vakuutukset

bisse.fi palvelumaksu vähennetään automaattisesti henkilökohtaisessa verotuksessa. Huomioithan, että kevytyrittäjät ovat YEL-velvollisia kuten muutkin yrittäjät, ja YEL-maksut voi laittaa verotukseen. Laskutuspalvelu hoitaa taloushallintoon ja viranomaisiin liittyvät paperityöt kevytyrittäjän puolesta, joten voit keskittyä enemmän varsinaiseen työntekoon ja nostaa tulot suoraan tilillesi.

Kevytyrittäjän arvonlisäverovelvollisuus

Yrittäjänä ei tarvitse olla arvonlisäverovelvollinen hos liikevaihto on alle 15 000 euroa. Tämä on kuitenkin yrityskohtainen raja. Koska liikevaihto lasketaan kevytyrittäjän tapauksessa laskutuspalvelua tarjoavan yrityksen mukaan, ylittää liikevaihto varmasti 15 000 euroa. Tästä syystä kaikki kevytyrittäjät ovat arvonlisäverovelvollisia, eikä heillä ole oikeutta alarajahuojennukseen. Toisaalta taas arvonlisäveroja ei tarvitse itse tilittää, vaan laskutuspalvelu hoitaa tämän kevytyrittäjän puolesta.

Toiminimi

Toiminimen perustamiseen ei tarvitse minimipääomaa ja se on yhtiömuodoista helpoin ylläpitää. Ryhtyessäsi toiminimiyrittäjäksi tulee voit perustaa yrityksen Kaupparekisterin tai OmaVeron kautta.

Kaupparekisteriin ilmoittaminen maksaa 70 euroa, vuonna 2024. Aputoiminimen ilmoittaminen maksaa myös 70 euroa / nimi.

OmaVeron kautta perustaminen on ilmaista. Perustamisen yhteydessä toiminimellä toimivalle yritykselle tulee oma Y-tunnus.

Toiminimiyrittäjän arvonlisäverovelvollisuus

Jos toiminimiyrittäjän liikevaihto on yli 15 000 euroa, tulee yrityksen ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi eli liittyä alv-velvollisten rekisteriin. Toiminimiyrittäjä voi myös tehdä työhön liittyviä erilaisia hankintoja ja vähentää ne verotuksessa (esimerkiksi läppärit, toimistotarvikkeet, työkalut ja markkinointimenot).

Toiminimiyrittäjän kirjanpito

Toiminimiyrittäjälle riittää yksinkertaisen kirjanpidon tekeminen: yrittäjänä joko huolehdit itse kirjanpidosta, veroista ja muista ilmoituksista tai palkkaat tilitoimiston huolehtimaan kirjanpidosta, jolloin tulee kiinteitä maksuja. Jos huolehdit itse taloushallinnosta, tarvitset myös laskutusohjelman. Kirjanpidon lisäksi toiminimiyrittäjän tulee hoitaa itsenäisesti viranomaisiin liittyvät ilmoitukset, kuten ALV- ja ennakkoperintärekisteri.

Toiminimen Hyödyt ja Vastuut

Yhtiömuodoista toiminimi kannattaa valita silloin, kun haluaa tehdä työtä yksin eikä ole tarkoitus palkata muita. Toiminnan lopettaminen onnistuu ilmoittamalla asiasta verohallintoon, irtisanomalla YEL:n ja tekemällä ilmoituksen Patentti- ja rekisterihallitukselle. Toiminimi eroaa kevytyrittäjyydestä myös siten, että toiminimiyrittäjä hoitaa kaiken itse ja on taloudellisesti vastuussa kaikista sitoumuksistaan myös henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Назад к статьям
Mitä On Toiminimiyrittäjyys?

Mitä On Toiminimiyrittäjyys?

Toiminimiyrittäjyys eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on suosittu yritysmuoto Suomessa. Tämä opas selittää, mitä toiminimiyrittäjyys on, mitkä ovat sen edut ja haasteet, sekä miten aloittaa toiminimiyrittäjyys.

Osakeyhtiö (OY) - Yksinkertainen Opas Aloittelijoille

Osakeyhtiö (OY) - Yksinkertainen Opas Aloittelijoille

Osakeyhtiö (OY) on yksi yleisimmistä yritysmuodoista Suomessa, erityisesti suuremmille yrityksille. Tämä opas selittää, mitä osakeyhtiö tarkoittaa, miten se perustetaan ja mitkä ovat sen edut ja velvoitteet.

Toiminimen kirjanpito

Toiminimen kirjanpito

Toiminimen kirjanpito on olennainen osa yrityksen toimintaa. Tässä oppaassa käymme läpi, miten toiminimen kirjanpito hoidetaan, mitä siihen sisältyy ja mitä yrittäjän tulee ottaa huomioon. Opit myös kirjanpidon keskeiset käsitteet ja käytännöt.

Kevytyrittäjän verovähennykset

Kevytyrittäjän verovähennykset

Tutustu arvonlisäveron perusteisiin, mikä on ALV, milloin sitä täytyy maksaa, ja mitkä ovat vuoden 2024 ALV-kannat. Käytännön esimerkit ja selkeät ohjeet auttavat ymmärtämään arvonlisäverotuksen käytäntöjä.